Μήπως ο ανταγωνισμός παραλογίζεται?

By Bill Seremetis, 3 February, 2011

Έτυχε πριν λίγο να δω την ιστοσελίδα μιας εταιρίας που φτιάχνει ιστοσελίδες, δηλαδή την ίδια δουλειά με εμένα. Δεν έκατσα να διαβάσω όλα τους τα κείμενα ούτε να δω αν δίνουν κάτι παραπάνω στο hosting από αυτό που συνηθίζεται στην αγορά. Ξέρω ότι πάνω κάτω όλοι τις ίδιες παροχές κάνουμε. Είδα όμως τον τιμοκατάλογό τους και πρόσεξα ότι (όπως πολλοί άλλοι) χρεώνουν τον πελάτη με την σελίδα!

Προσωπικά θεωρώ ότι η χρέωση ανά σελίδα είναι κάτι που έχει ξεμείνει από τις αρχές του internet! Τότε που κάθε σελίδα αντιστοιχούσε σε κάποιο html αρχείο στον σκληρό δίσκο. Σήμερα όμως κάθε site που σέβεται τον εαυτό του (και κάθε developer που κάνει το ίδιο) είναι δυναμικό και οι σελίδες δημιουργούνται μέσα από μια σειρά ερωτήσεων προς μια βάση δεδομένων. Δεν έχει σημασία αν ο πελάτης μου θέλει 10 ή 10000 σελίδες για να προβάλει το μαγαζί του, για εμένα ο βαθμός δυσκολίας είναι ο ίδιος.

Image
Web Pricelist


image by Geek&Poke

Και τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό προχωράω στο επόμενο πράγμα που με άφησε άφωνο: Είδα να χρεώνουν όχι μονο τις στατικές σελίδες αλλά και τις δυναμικές. Στον τιμοκατάλογο έγραφαν κάτι σαν αυτό:  "Πακέτο Simple-Entry 10 στατικές και 20 δυναμικές σελίδες". Με το σκεπτικό αυτό ή θα πρέπει να χρεώνουμε τους πελάτες μας για κάθε blog-entry που κάνουν ή το super web2.0 blog τους θα έχει όριο μόνο είκοσι καταχωρήσεις!!! Και πως άραγε κοστολογούνται οι δυναμικές σελίδες? Αν κάνει embed ένα βίντεο θα κοστίσουν περισσότερο?

Ολά αυτά μου φαίνονται αστεία, ειδικά το 2011! Κάθε πελάτης πρέπει να κοστολογείται ανάλογα με την πολυπλοκότητα του project και όχι με οτιδήποτε άλλο (αν και προσωπικά πάντα δουλεύω στο κόστος με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ανεξαρτήτως δυσκολίας). Η πολυπλοκότητα όμως δεν είναι πάντα ανάλογη των πόσων σελίδων έχει ένα site. Ένα eshop με ένα μόνο προϊόν είναι πολύ πιο δύσκολο από ένα blog με μερικές χιλιάδες καταχωρήσεις.

Αναρωτιέμαι αν τελικά αυτού του είδους η κοστολόγηση (ανά σελίδα) έχει κάνει κακό στην αγορά μας. Αν επειδή ο κάθε developer γύρευε 2-3 χιλιάρικα για ένα απλό site φτάσαμε στο σημείο να εμφανίζονται φοιτητές που για να βγάλουν το ενοίκιο φτιάχνουν σελίδες για 300€ χωρίς δεν προσέχουν τίποτα (SEO, security etc.). Μήπως τελικά τρομάξαν οι καθημερινοί πελάτες με αυτές τις τιμολογήσεις και στράφικαν προς το φθηνό αλλά ίσως όχι καλό προϊόν;

Just some thoughts...

υγ: αναρωτιέμαι τι θα έπρεπε να ζητήσω από το myPlaisio με τη λογική χρέωσης που ακολουθούν κάποιοι ανταγωνιστές μου!