Το Drupal 7 είναι τώρα διαθέσιμο παγκοσμίως - Ελληνικό Press Release

By Bill Seremetis, 6 January, 2011

Κόρτριτζκ Βέλγιο & Σικάγο Ιλινόις - 5 Ιανουαρίου 2011 - Η παγκόσμια κοινότητα του Drupal, μαζί με τον Όμιλο Drupal (Drupal Association) ανακοινώνει την γενική διάθεση του Drupal 7, της πιο καινοτόμας πλατφόρμας διαθέσιμης για το διαδίκτυο.
Το Drupal είναι ένα framework διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα (open source) που τροφοδοτεί εκατομμύρια ιστοσελίδες και εφαρμογές. Αξιοσημείωτες ιστοσελίδες είναι η WhiteHouse.gov (Λευκός Οίκος) και πολλές σελίδες αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της Warner Media Group. Η έβδομη έκδοση του Drupal (D7) χαρακτηρίζεται από τις νεότερες τεχνολογίες του διαδικτύου και φοβερές βελτιώσεις στην εμπειρία του χρήστη (user experience, UX). Το Drupal 7 βρίσκεται σε εφαρμογή από ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας όπως το Examiner.com [http://www.examiner.com] το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες ιστοσελίδες στις ΗΠΑ και μεγάλωσε κατά 19% από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο λαμβάνοντας περισσότερους από 22,4 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους επισκέπτες.

“Τα νέα χαρακτηριστικά του Drupal 7 όπως τα Field API, pluggable storage και cache, μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε τη Mongo σαν μια 'NoSQL' για υψηλή απόδοση και επεκτασιμότητα, ενώ το πλαίσιο δοκιμών διασφαλιζει έναν πολύ σταθερό πυρήνα, ακόμα και μετά από πολλές και μεγάλες προσπάθειες συγχώνευσης του πυρήνα κατά τη διάρκεια του έργου. Το Examiner.com με την υψηλή επισκεψιμότητα και τις δυνατότητες στιγμιαίας δημοσίευσης θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τεθεί σε εφαρμογή με παλαιότερες εκδόσεις του Drupal” λέει ο Jim Davidson, πρόεδρος του Examiner.com

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Drupal 7 χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό από μισθωμένη επαγγελματική καθοδήγηση και ανατροφοδότηση προερχόμενη από την κοινότητα για να καταλήξει στις καλύτερες δυνατές λύσεις για την εμπειρία του χρήστη με το Drupal 7. Οι βελτιώσεις στην χρηστικότητα παρέχουν ευκολότερη διαχείριση, διαχείριση ενημερώσεων, προσβασιμότητα και δημιουργία περιεχομένου.

Η Angie Byron (webchick), συντηρητής του πυρήνα του Drupal 7, επιβεβαιώνει, “Το Drupal 7 παρέχει μια βελτιωμένη διεπαφή χρήστη, βελτιώσεις προσβασιμότητας, καλύτερη διαχείριση εικόνων, υποστήριξη περιεχομένου πλούσιου σε μεταδεδομένα, χαρακτηριστικά ασφαλείας, βελτιώσεις επεκτασιμότητας και διαλειτουργικότητας σε ότι αφορά τις βάσεις δεδομένων, μια σουίτα 30000 αυτοματοποιήμενων δοκιμών για να επιβεβαιωθεί η σταθερότητα και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια: είναι ένα τεράστιο άλμα μπροστά για το έργο και τους δημιουργούς ιστοσελίδων, είμαστε ενθουσιασμένοι για το επίσημο λανσάρισμα του Drupal 7 στον κόσμο”

Το Drupal είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που στηρίζεται από πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες που μιλούν περισσότερες από 180 γλώσσες. Σχεδόν 1000 μέλη της κοινότητας του Drupal συνεισφέρουν άμεσα στην ανάπτυξη του πυρήνα (core) του Drupal 7 και χιλιάδες άλλοι συνεισφέρουν αναπτύσσοντας μονάδες (contributed modules).

“Η πρωτοφανής ανάπτυξη του Drupal προέκυψε από το Drupal 6. Το Drupal 7 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα μπροστά σε ό,τι αφορά την χρηστικότητα, απόδοση και ικανότητα” ισχυρίζεται ο Dries Buytaert, ιδρυτής και ηγητής του έργου του Drupal. “Προσκαλούμε τον κόσμο σε ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης για το διαδίκτυο και γιορτάζουμε με πάρτι λανσαρίσματος παντού στον κόσμο στις 7 Ιανουαρίου 2011”.

Σημαντικές νέες δυνατότητες στο Drupal 7

  • Βελτιωμένη εμπειρία χρήστη από μια σχεδίαση για το 80% των χρηστών που κάνει τις συνηθισμένες εργασίες εύκολες, τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις έξυπνες παρέχει προνόμια στον δημιουργό του περιεχομένου και απλοποιεί τη διαχείριση.
  • Ενσωματωμένη διαχείριση εικόνων (resize, crop κ.α.).
  • Ενσωματωμένο και αυτοματοποιημένο περιβάλλον δοκιμών που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ακολουθία δοκιμών που τρέχει ενάντια σε κάθε patch για μακρόχρονη σταθερότητα του έργου.
  • Διαχείριση αναβαθμίσεων και μετάβασης από το Drupal 6 στο Drupal 7.
  • Βελτιώσεις απόδοσης και επεκτασιμότητας που εξυπηρετούν τους επισκέπτες ταχύτερα κάνοντας χρήση προηγμένου caching, δικτύων διαμοιρασμού περιεχομένου (CDN) και master-slave replication.
  • Προσαρμοσμένα πεδία στον πυρήνα, έμφυτα πεδία δεδομένων (fields) για κάθε τύπο περιεχομένου καθώς επίσης για τους χρήστες, την ταξινόμηση και άλλες οντότητες με υποστήριξη μεταφράσεων.
  • Database abstraction layer που επιτρέπει την χρήση διαφόρων βάσεων δεδομένων όπως οι Maria DB [http://mariaDB.org], Microsoft SQL Server [microsoft.com], MongoDB [mongodb.org], Oracle [http://oracle.com], MySQL [mysql.com], PostgreSQL [postgreSQL.org] και SQLite [http://www.sqlite.org]

“Στη SutHub ειδικευόμαστε στο να βοηθάμε τον κόσμο να κερδίσει χρήματα από το online περιεχόμενό του. Πριν περίπου ένα χρόνο πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε με το Drupal 7 για να φτιάξουμε την επόμενη γενιά της πλατφόρμας μας διαχείρισης περιεχομένου” λέει ο Jamie Wiseman, ηγετικός προγραμματιστής του SubHubLite που βρίσκεται στο Cardiff της Ουαλίας. “Η ευελιξία του Drupal μας επιτρέπει να επιτύχουμε ό,τι ονειρευτούμε.”

Το Drupal είναι περίφημα ανοιχτό στον κόσμο με πολυγλωσσική υποστήριξη και πρόσβαση από άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως πρόσφατα αναγνωρίστηκε στην Ολλανδία, με 100% συμμόρφωση με το Web Content Accessibility Guidelines (WCG 2.0) του World Wide Consortium (W3C).

Έμφυτη σημασιολογική τεχνολογία για το διαδίκτυο RDFa στον πυρήνα του Drupal 7

Το Drupal 7 πρωτοπορεί στην ανάπτυξη του RDFa για ευρεία υιοθεσία του Semantic Web (σημασιολογικού διαδικτύου). Όλο και περισσότερο η Google και η Bing θα βασίζονται σε δεδομένα δομημένα και αναγνώσιμα από μηχανές από τις ιστοσελίδες τις οποίες σκανάρουν. Ο σχεδιασμός του Drupal 7 ενσωματώνει σημασιολογικά δεδομένα που κάνουν την από μηχανή – προς μηχανή αναζήτηση έμφυτη για μια ιστοσελίδα βασισμένη στο Drupal 7. Το RDFa μπορεί να προσθέσει αξία, δίνοντας στις μηχανές αναζήτησης περισσότερα στοιχεία, μη ορατά στους ανθρώπους, όπως το γεωγραφικό μήκος και πλάτος ενός χώρου για την εμφάνισή του σε ένα χάρτη, ή να παρέχει την ημερομηνία σε μορφή ISO για σωστή απεικόνηση στα αποτελέσματα αναζήτησης για διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με τον Dries “Προσθέτοντας σημασιολογική τεχνολογία στον πυρήνα του Drupal θα γίνει μια αξιοσημείωτη συνεισφορά στο μέλλον του διαδικτύου”

Σχετικά με τον Όμιλο Drupal

Ο Όμιλος Drupal (Drupal Association – D.A.) είναι μια μη κερδοσκοπική επαγγελματική οργάνωση που στηρίζει την κοινότητα του Drupal με χρηματοδοτήσεις, υποδομή, εκδηλώσεις, προώθηση και διανομή. Στηριζόμενη από αυτόνομα μέλη και οργανώσεις, ο Όμιλος χρησιμοποιεί τους πόρους του για να βοηθήσει την ανάπτυξη του Drupal.

Ο Όμιλος Drupal [association.drupal.org] βρίσκεται στο Βέλγιο. Μάθετε περισσότερα ή κατεβάστε το Drupal στο Drupal.org [http://drupal.org]

###
To Drupal είναι πνευματική ιδιοκτησία του Dries Buytaert, μάθετε περισσότερα στο Drupal.com.